ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Araç muayenede sorun ve şikayetler hakkında

22/04/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili


Araç muayene istasyon hizmetlerinin özelleştirilmesiyle bu alanda sayısız araç sahibinin çeşitli nedenlerden ötürü mağdur olduğu sık sık basında yer almaktadır. 2007 yılında yerli ve yabancı şirketlerin oluşturduğu konsorsiyuma devredilen bu hizmetin ifası sırasında karşılaşılan pek çok sorun haklı olarak şikayetlere konu olmaktadır.

Bunlardan bazıları şöyledir:
1- Araç muayenesinde gecikilen bir gün bile olsa bu bir günlük gecikme 30 güne tamamlanmakta ve aylık yüzde 5 gecikme cezası alınmaktadır.
2- Ücretler sadece nakit olarak alınırken, kredi kartı gibi çağdaş ödeme tercihlerine yer verilmemektedir.
3- Muayene parasını peşin ödeyen araç sahibi, eksikliği bir ay içinde gideremezse, yeniden ayrı bir ücret ödemek zorunda bırakılmaktadır.
4- Askerlik ya da uzun süre yurt dışına çıkma gibi zorunlu hallerde muayene gününü geçen süreye gecikme cezası uygulanmaktadır.
5- Ya çevredeki ‘anlaşmalı servisçilere/tamircilere iş çıkarmak için’ ve/veya bir aylık zamanı aşma hedefiyle araçlardaki eksiklikler bilerek abartılmaktadır.
6- Araç muayene istasyonlarında müşteri konumundaki vatandaşlar hor ve hakir görülmekte, kısa zaman için de olsa onların yararlanabileceği kapalı çağdaş bir ortam sunulmamaktadır.

Şikayetler özetle böyledir.

Bu özelleştirme için öne çıkarılan bir gerekçe de, “Avrupa Birliği normlarına uyum” idi. Bu sorun ve şikayetlerin hangisi AB normlarına uygun, hangisi değil; taktirlerinize sunuyorum. Ama bu sıkıntıların bizim vatandaşımıza reva görülmesi kabulümüz olamaz. Kendi vatandaşımızı hor ve hakir gören bir anlayışı, dayatmanın ve zorbalığın reva görüldüğü kendi vatandaşımızı yolunacak kaz gibi gören bir zihniyeti ortadan kaldırmak devletin asli görevi olmalıdır.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Bahse konu sorun ve şikayetlerle ilgili her hangi bir bilginiz var mıdır?

2- Bilginiz var ise, bunların Türk halkına reva görülmesine niçin müsaade edilmektedir?

3- Söz konusu sorun ve şikayetlerin ortadan kaldırılması sağlanacak mıdır?

4- Araç muayenesi için alınan ücretten devletin aldığı pay ne kadardır? 20 yıllık süreçte bir değişiklik olacak mıdır?

5- Gecikme cezalarından devletin aldığı pay ne kadardır?

6- http://www.tuvturk.com.tr adresinde, 30 günden az gecikmeler için aylık olarak yüzde 5 tahsil edilen ücrete “Yasalar gereği” ifadesiyle izahat getirilmektedir. Pek çok kurumda bu çağdışı keyfiyete son verilmiş iken, araç muayene hizmeti veren konsorsiyuma bu ayrıcalık neden tanınmıştır?

,